George Ritzer a jeho mcdonaldizácia spoločnosti

Autor: Martin Zigo | 6.1.2011 o 16:30 | (upravené 20.1.2011 o 12:11) Karma článku: 0,00 | Prečítané:  2364x

George Ritzer. Americký sociológ, ktorý sa venuje otázkam sociálnej teórie a sociológii práce. Je predsedom Americkej sociologickej asociácie a okrem toho pracuje, ako vysokoškolský profesor na Univerzite v Marylandu. Za svoju dlhoročnú pedagogickú prácu bol ocenený cenou  Teaching Excellence Awords.

Svojou prácou nadväzuje na nemeckého sociológa M. Webera a jeho teóriu racionalizácie spoločnosti. Pred časom sa mi dostala do rúk jeho kniha „Mcdonaldizace společnosti", ktorá ma veľmi zaujala a preto sa Vám ju v nasledujúcich riadkoch pokúsim trošku priblížiť.  Ako sám uvádza k reštauráciám McDonald´s nemá žiadne nepriateľstvo, pretože nie sú ani lepšie ani horšie ako iné rýchloobslužné reštaurácie, alebo iné prejavy racionalizácie výrobných a sociálnych procesov.

Kniha je rozdelená do deviatich kapitol. V prvých dvoch opisuje počiatky vzniku rýchloobslužného reťazca reštaurácií McDonald´s. Mcdonaldizáciou označuje proces v ktorom princípy rýchloobslužných reštaurácií, prenikajú aj do ďalších sektorov americkej spoločnosti a do celého sveta. Tieto princípy tak ovplyvňujú nielen reštauračné stravovanie, ale tiež vzdelanie, zamestnanie, cestovanie, voľný čas, politiku, rodinu, potencionálne celú spoločnosť.  Ako príklad uvádza, okrem iného, americké noviny USA Today v ktorom články nikdy nepresahujú z jednej strany na druhú a dlhé, komplikované príbehy a myšlienky sú silne redukované. Ľudí viac zaujíma život a klebety známych osobností, ako seriózny obsah novín. Ritzer ďalej opisuje, ako český rodák Ray Kroc, zakladateľ siete McDonald´s, inšpirovaný fordizmom a vedeckým managementom, založil na týchto princípoch svoje hamburgerové  impérium.

Tretia až siedma kapitola, pomocou ilustračných príbehov opisuje vždy jednu z charakteristík procesu mcdonaldizácie, ako sú efektivita, vypočítateľnosť, predvídateľnosť, kontrola a iracionalita racionality.  V kapitole efektivita autor uvádza, ako sa model McDonald´s dá uplatniť aj v iných oboroch. V prípade reštaurácií je to od bodu stavu hladu po bod nasýtenia.  V časti vypočítateľnosť sa priamo venuje procesu mcdonaldizácie. McDonald´s sa dá ľahko kvantifikovať a kalkulovať. Popisuje princíp, ako majú návštevníci pocit, že za malé peniaze dostávajú veľa. Na „prstové" jedlo nepotrebujete príbor, stoličky sú tvrdé z dôvodu, aby sa rýchlo najedli a odišli, hranolky robia dojem veľkého množstva, pretože vypadávajú z malých sáčkov, grilovaný hamburger je väčší ako žemľa. Popisuje prečo Big Mac je „Big" a pod. Veľkú úlohu v tejto spoločnosti hrá čas. Ľudia dajú radšej prednosť rychloobslužnej reštaurácii, ako príprave jedla doma, alebo posedeniu v bežnej reštaurácii.

Posledné dve kapitoly autor opisuje alternatívne perspektívy, ako postindustrializmus a postmodernizmus v modernej spoločnosti a dáva návod, ako sa s mcdonaldizovanou spoločnosťou vyrovnať. Práve tu sa stotožňuje s Weberovou „železnou klietkou racionalizácie".  Tvrdí, že žiadna inštitúcia netrvá naveky a ani McDonald´s nebude výnimkou. Príde čas, keď sa spoločnosť zmení natoľko, že ani Mcdonald´s sa jej nedokáže prispôsobiť a odíde zo scény.

Kniha sa veľmi ťažko zháňa. Kúpiť sa už nedá. Nakoniec som ju zohnal v knižnici na ministerstve financií SR. Ak by ste si ju chceli stiahnuť z internetu, tu je link: http://www.uloz.to/2795292/george-ritzer-mcdonaldizace-spolecnosti-rar

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Nové pravidlá zásadne ovplyvnia ľudí. Dlžníkov aj exekútorov

Sociálna poisťovňa môže siahnuť na účet dlžníka aj bez exekútora, bezvýsledne exekúcie sa musia zastaviť.

KOMENTÁRE

Fico radí socialistom ako byť populárnejší

Toto má byť lekcia z postkomunistickej Európy?

TECH

Nemecký fúzny reaktor je o krok bližšie k spusteniu

Do troch rokov chcú udržať skutočnú fúznu reakciu.


Už ste čítali?